Cursus Cross Stickings

Drumschool Cleuver schrijft al jaren cursussen voor de Slagwerkkrant, het vakblad voor drummers en percussionisten in Nederland. Deze vierdelige cursus gaat over cross stickings en is geschreven door Jeroen Zange met medewerking van Richard Moelker. De uitleg van de cursus staat in de Slagwerkkrant en op deze pagina. De delen zijn in Slagwerkkrant 186 tot en met 189 verschenen. De uitleg over de cursus en de daarbij behorende drumvideo's kan je hieronder terugvinden.

 

Inleiding

Je herinnert je vast wel een moment, een concert, een clinic, waar je een drummer – schijnbaar moeiteloos, bijna nonchalant - een waanzinnige cross-sticking-fill ziet spelen. Jaren geleden speelde drumlegende Steve Smith tijdens een clinic in 013 Tilburg in een van zijn solo’s zo’n onvergetelijke fill.
Any questions?”
“Yeah, that great cross sticking you just did… What did you do? Could you slow it down for me, please?

Cross stickings ogen spectaculair, maar ze zijn meer dan dat: Ze zijn uitermate effectief als bewegingsoefening. Bij cross stickings moet je namelijk heel bewust bezig zijn met je motoriek: Je moet beheerst en in balans bewegen. Door cross stickings te trainen verbeter je niet alleen je slagkracht (sterkere handen en vingers, betere timing, intensiteit en articulatie in je slagen), je verhoogt ook je concentratie. Daarbij is het heel leuk om te doen!

Video

In deze cursus geven we je een aantal tips & tricks hoe je cross stickings, ongeacht je niveau, efficiënt kan trainen en praktisch kan toepassen. We beginnen bij de basis, maar je zal merken dat je al snel serieus aan de bak moet om de oefeningen goed te spelen!
De beste manier om cross stickings te leren is goed te kijken naar drummers die cross stickings doen en hun bewegingen dan na te doen (observeer en imiteer). Daarom hebben we van elk deel video’s gemaakt. Op deze pagina vind je een uitleg over de video’s. De video's vind je onderaan de pagina.
Verder hebben we een stappenplan voor je opgesteld om snel en goed te werken. 

Stappenplan Cross Stickings

1.    Bekijk de video: Observeer de bewegingen en doe ze na.
2.    Doe elke oefening langzaam met metronoom (bpm = 70).
3.    Staar niet naar het plafond, maar kijk naar de beweging van je handen. Check!
4.    Beweeg ontspannen (voeten op de pedalen, rechte rug, schouders en armen laag). Check!
5.    Speel licht, houd je beweging compact. Check!
6.    Raak elke trommel in het midden, dan laat je de hele ketel spreken. Check!
7.    Speel elke slag met dezelfde intensiteit. Check!
8.    Herhaal uiteindelijk elke oefening 100x zonder te stoppen. 

Tip 1:
Je zal jezelf bij punt 3 tot en met 7 van het stappenplan telkens moeten controleren of je nog wel doet wat van je gevraagd wordt. Control jezelf en zeg “check!” en focus dan op de volgende stap! 

Tip 2:
Oefen eerst alleen de beweging van de handen, zodat je je alleen op de beweging hoeft te concentreren. Op deze manier maak je je de beweging eigen (automatiseren van beweging). Daarna kan je voetostinato’s (vaste voetpatronen) toevoegen, waarbij coördinatie (relatie tussen handen en voeten) een belangrijke rol gaat spelen.

Let op: de voetostinato's werken niet bij de cross stickings over bekkens (deel 4).

PDF: Transcriptie Voetostinato’s

Handpositie

Bij cross stickings kunnen je handen twee posities innemen: de open positie en de gesloten of gekruiste positie (rechterhand over linkerhand en andersom). Bij de open positie begin je altijd met de rechterhand (voor linkshandige drummers met de linkerhand), bij de gesloten positie met de linkerhand. Je kan zowel onder als boven een hand kruisen. Voor deze cursus maken we alleen gebruik van de single-stroke-beweging (RLRL), ook wel om-en-om-beweging genoemd.

 

Cross Stickings deel 1. De basis: Bewegen over twee punten

Uitleg
In dit eerste deel spelen we cross stickings in een horizontale beweging tussen twee punten: 1) floortom en snaartrommel; 2) snaartrommel en hihat en 3) floortom en hihat.
Voordat we met cross stickings beginnen doen we de oefening eerst tussen hoge tom en snaartrommel (verticale beweging). Op deze manier kan je eerst wennen aan de beweging tussen twee punten.

PDF: Transcriptie Cross Stickings part 1

Video 1: Double-stroke-thema tussen twee punten

In de eerste oefening speel je een melodie/thema, die/dat ontstaat als je double strokes (RR LL) speelt, waarbij de rechterhand op de hoge tom en de linkerhand op de snaartrommel blijft. Speel daarna het thema nogmaals, maar dan in single strokes (RLRL).
Speel dezelfde oefening, maar dan tussen floortom en snaartrommel: er ontstaat een cross sticking. Let op het boven- en onderlangs kruisen van de handen!

Video 2 Double-stroke-thema tussen twee punten: 1) snaartrommel en hihat en 2) floortom en hihat

Video 3: Permutatie
Permutatie is het opschuiven van het thema ten opzichte van de downbeat.

Video 4: Praktische toepassing

Video 5: Single-Paradiddle-thema tussen twee punten

In de tweede oefening speel je een melodie/thema, die/dat ontstaat als je een single paradiddle (RLRR LRLL) speelt, waarbij de rechterhand op de hoge tom en de linkerhand op de snaartrommel blijft. Speel daarna het thema nogmaals, maar dan in single strokes (RLRL).
Speel dezelfde oefening, maar dan tussen floortom en snaartrommel.

Video 6: Single-Paradiddle-thema tussen twee punten: 1) snaartrommel en hihat en 2) floortom en hihat.

Video 7: Permutatie
Permutatie is het opschuiven van het thema ten opzichte van de downbeat.

Video 8: Praktische toepassing

 

Cross Stickings deel 2. Horizontaal, Verticaal en diagonaal

Uitleg
In dit tweede deel borduren we voort op deel een. We spelen de cross stickings nog steeds tussen twee punten, maar gebruiken nu het hele drumstel: snaredrum, tom 1, tom 2 en floortom. Verder gebruiken het single paradiddle-thema. Dat thema ontstaat als je een single paradiddle (RLRR LRLL) speelt, waarbij de rechterhand op de floortom en de linkerhand op de snaredrum blijft. Als je dat thema vervolgens in single strokes speelt ontstaat er een cross sticking.

PDF: Transcriptie Cross Stickings part 2

Video 1: Horizontale beweging
In de eerste oefening speel je het single-paradiddle-thema eerst tussen floortom en snaredrum. Daarna verplaats je je handen een ‘verdieping hoger’ naar tom 2 en tom 1.

Video 2: Verticale beweging
In de tweede oefening beweeg je eerst tussen tom 2 en floortom en daarna tussen tom 1 en snaredrum.  

Video 3: Diagonale beweging
In de derde oefening beweeg je eerst tussen tom 2 en snaredrum en daarna tussen tom 1 en floortom.  

Video 4 en 5: Praktische toepassing
In deze video's passen we alle bewegingen toe in een fill. Om het een beetje meer spicy te maken wordt een dubbele bassdrum tussen elke paradiddle-beweging gespeeld. Die kan je mooi in je volgende Shed Session gebruiken!

 

Cross Stickings deel 3. De tresillo

Uitleg
In dit derde deel gebruiken we een nieuw thema: De tresillo. 
De tresillo - ook wel de cuban triplet genoemd - is een van origine Afrikaans ritme, dat je in allerlei muziekstijlen tegenkomt. 

PDF: Transcriptie Cross Stickings part 3

Thema: Tresillo
We spelen de cross stickings tussen twee punten in horizontale, verticale en diagonale beweging en gebruiken daarbij het hele drumstel. 

Video 1: Horizontale beweging
In de eerste oefening speel je het tresillothema eerst tussen floortom en snaredrum. Daarna verplaats je je handen een ‘verdieping hoger’ naar tom 2 en tom 1. 

Video 2: Verticale beweging
In de tweede oefening beweeg je eerst tussen tom 2 en floortom en daarna tussen tom 1 en snaredrum.  

Video 3: Diagonale beweging
In de derde oefening beweeg je eerst tussen tom 2 en snaredrum en daarna tussen tom 1 en floortom.  

Video 4: Combinaties
In deze video worden de drie oefeningen achter elkaar gespeeld. Maar let op: De oefening begint vanuit een open positie (rechterhand op de floortom). Als je de oefening herhaalt, begin je met een gesloten of gekruiste houding (met de rechterhand dus op de snaredrum). De richting van je beweging is dus tegengesteld.

 

Cross Stickings deel 4. De tresillo over de bekkens

In dit vierde en laatste deel gebruiken we opnieuw de tresillo als thema, ditmaal gespeeld op de bekkens (zie transcriptie 1). De invulling van het thema verdelen we over het hele drumstel. We maken daarbij gebruik van de volgende bewegingen: horizontaal, verticaal, diagonaal, driehoek en cirkel. 

PDF: Transcriptie Cross Stickings part 4

Video 1: Tresillo-thema over bekkens
We spelen het tresillo-thema eerst vanuit de open beweging. Dat betekent dat de rechterhand naar de ride / rechtercrash gaat en de linkerhand naar de linkercrash. Daarna kan je de oefeningen nogmaals doen, waarbij zowel rechter- als linkerhand naar een en hetzelfde bekken bewegen (naar linkercrash of ride / rechtercrash). Nu krijg je cross stickings. De meest voorkomende beweging is naar de linkercrash.  

Video 2: Twee punten: horizontale beweging
In de eerste oefening speel je de invulling van het tresillo-thema eerst tussen floortom en snaredrum. Daarna verplaats je je handen een ‘verdieping hoger’ naar tom 2 en tom 1. 

Video 3: Twee punten: Verticale beweging
In de tweede oefening speel je de invulling eerst tussen tom 2 en floortom en daarna tussen tom 1 en snaredrum.  

Video 4: Twee punten: Diagonale beweging
In de derde oefening speel je de invulling eerst tussen tom 2 en snaredrum en daarna tussen tom 1 en floortom.  

Video 5: Drie punten: Driehoek

In de vierde oefening speel je de invulling tussen snaredrum, tom 1 en floortom, met de klok mee en tegen de klok in (zie transcriptie 2).

Video 6: Vier punten: Cirkel
In de laatste oefening speel je de invulling tussen snaredrum, tom 1, tom 2 en floortom, met de klok mee en tegen de klok in (zie transcriptie 3).

Video 7 en 8: Hier kan je zien hoe je cross stickings in diverse stijlen kan toepassen. In video 7 improviseert Jeroen Zange in de studio van Drumschool Cleuver aan de Badhuisweg in Scheveningen. In video 8 speelt Jeroen rockfills vanuit de open beweging.

Les in verschillende muziekstijlen 

Bij Drumschool Cleuver kan je over allerlei verschillende muziekstijlen les krijgen. We kunnen je heel veel vertellen over grooves, fills, techniek en coördinatie die jij nodig hebt om een bepaalde stijl te kunnen spelen. Ook schrijven we hier regelmatig cursussen over in de Slagwerkkrant (SWK).
In onderstaande blokken hebben we alle informatie overzichtelijk voor je geordend. We voegen regelmatig nieuwe informatie toe, dus houd de site in de gaten. Je kan ons ook volgen via Facebook.
Smaakt dit naar meer? Bel of mail ons dan voor een afspraak of proefles.

Drum 'n' Bass Swing Mento, Calypso & Reggae Afro-Cubaans Afrikaans Funk R & B Rock 'n' Roll Fills voor Kids Oneven maatsoorten Cross Stickings

Cross Stickings Part 1 Video 1

Double-stroke-thema tussen twee punten: 1) snare en high tom en 2) snare en floor tom.

Cross Stickings Part 1 Video 2

Double-stroke-thema tussen twee punten: 1) snare en hihat en 2) floortom en hihat.

Cross Stickings Part 1 Video 3

Het thema in cross stickings opschuiven ten opzichte van de downbeat.

Cross Stickings Part 1 Video 4

Praktische toepassing: Groove &  coole fill in 16den met cross stickings.

Cross Stickings Part 1 Video 5

Single-Paradiddle-thema tussen twee punten: 1) snare en high tom en 2) snare en floor tom.

 

Cross Stickings Part 1 Video 6

Single-Paradiddle-thema tussen twee punten: 1) snare en hihat en 2) floortom en hihat.

Cross Stickings Part 1 Video 7

Het thema in cross stickings opschuiven ten opzichte van de downbeat.

Cross Stickings Part 1 Video 8

Praktische toepassing: Groove en te gekke sextolen-fill met cross stickings.

Cross Stickings Part 2 Video 1

Single-paradiddle-thema tussen 1) floortom en snaredrum en 2) tom 2 en tom 1.

Cross Stickings Part 2 Video 2

Single-paradiddle-thema tussen 1) tom 2 en floortom en 2) tom 1 en snaredrum.

Cross Stickings Part 2 Video 3

Diagonale beweging: tussen 1) tom 2 en snaredrum en 2) tom 1 en floortom.

Cross Stickings Part 2 Video 4

Praktische toepassing: Fill 1

Cross Stickings Part 2 Video 5

Praktische toepassing: Fill 2

Cross Stickings Part 2 Video 6

Praktische toepassing: Combinatie fill 1 en 2

Cross Stickings Part 3 Video 1

Tresillothema tussen 1) floortom en snaredrum en 2) tom 2 en tom 1. 

Cross Stickings Part 3 Video 2

Tresillo-thema tussen 1) tom 2 en floortom en 2) tussen tom 1 en snaredrum.  

Cross Stickings Part 3 Video 3

Tresillo-thema tussen 1) tom 2 en snaredrum en 2) tussen tom 1 en floortom.  

Cross Stickings Part 4 Video 1

Tresillothema tussen bekkens

Cross Stickings Part 4 Video 2

Tresillo-thema tussen 1) floortom en snaredrum en 2) tom 2 en tom 1. 

Cross Stickings Part 4 Video 3

Tresillo-thema tussen 1) tom 2 en floortom en 2) tussen tom 1 en snaredrum.

Cross Stickings Part 4 Video 4

Tresillothema tussen 1) tom 2 en snaredrum en 2) tussen tom 1 en floortom.  

Cross Stickings Part 4 Video 5

Tresillothema tussen 1) snaredrum, tom 1 en floortom, met de klok mee en tegen de klok in.

Cross Stickings Part 4 Video 6

Tresillothema tussen snaredrum, tom 1, tom 2 en floortom, met de klok mee en tegen de klok in

Deel deze pagina

Gratis een proefles van een half uur volgen?

Je gegevens
  • Je moet een geldig mailadres invoeren
  • Graag uw telefoonnummer invoeren
  • Zonder toestemming kunnen wij geen contact met u opnemen