Wil je Afrikaanse muziek leren spelen? Speel je deze stijlen al jaren en ben je op zoek naar nieuwe inspiratie? Op deze pagina vind je nuttige informatie en leuke anekdotes over deze stijlen. Wil je meer weten? Kom dan eens bij de drumschool langs. Dan duiken we er samen dieper in. Schrijf je nu in voor een gratis drumles!
In tegenstelling tot de westerse wereld is muziek in Afrika geen kunstvorm of een vorm van entertainment. In Afrika is muziek onlosmakelijk verbonden met het leven zelf. De muziek heeft een hele sterke sociale en culturele betekenis. De muziek maakt onderdeel uit van (religieuze) rituelen en gebruiken, van belangrijke gebeurtenissen in het leven van een individu en in de gemeenschap als geheel. Afrikaanse muziek kent niet het onderscheid tussen uitvoerenden (de musici) en toehoorders (het publiek), zoals in de westerse maatschappij. De muziek nodigt iedereen uit om mee te doen. Door te zingen, dansen en te klappen. Zang, ritme en dans: de wezenlijke elementen van de traditionele Afrikaanse muziek.
Mamady Keïta, geboren in 1950 in Balandugu een klein dorpje in het noordoosten van Guinee, master drummer op de djembé over de betekenis van djembé en ritme:
“ The djembé and its rhythms have a life – they live like we do.
The traditional rhythms represent what and how we think and live. Without the traditional rhythms our history would not exist. For centuries, the same rhythms have accompanied the farmer as he cultivates his field. The rhythms are as much part of reality as the acts themselves. Traditional rhythms are a living art and a integral part of our existence. Whether it is a wedding, a circumcision or a mask, the rhythms are always there, inseparable from everyday life. ”
(Uit: Ushi Billmeier. Mamady Keïta. Ein Leben für die Djembé - Traditionelle Rhythmen der Malinké. 1999)
In de video bovenaan de pagina wordt een Kuku gespeeld. Een Kuku is een populair ritme uit West-Afrika (Ivoorkust en Republiek Guinee) dat gespeeld wordt op allerlei soorten gelegenheden, waaronder de viering van volle maan. De vrouwen dansen in een cirkel. Volgens Mamady werd het ritme gespeeld als de vrouwen terugkwamen van het vissen.
Onderaan staat een video waarin Richard Heijerman voordoet hoe je Kuku naar het drumstel kan vertalen.
Bij Drumschool Cleuver kan je over allerlei verschillende muziekstijlen les krijgen. We kunnen je heel veel vertellen over grooves, fills, techniek en coördinatie die jij nodig hebt om een bepaalde stijl te kunnen spelen. Ook schrijven we hier regelmatig cursussen over in de Slagwerkkrant (SWK).
In onderstaande blokken hebben we alle informatie overzichtelijk voor je geordend. We voegen regelmatig nieuwe informatie toe, dus houd de site in de gaten. Je kan ons ook volgen via Facebook.
Drumles volgen bij Drumschool Cleuver? Bel of mail ons dan voor een afspraak of een GRATIS DRUMLES.