Afro-Cubaans

Wil je Afro-Cubaanse muziek leren spelen? Speel je deze stijlen al jaren en ben je op zoek naar nieuwe inspiratie? Op deze pagina vind je nuttige informatie en leuke anekdotes over deze stijlen. Wil je meer weten? Kom dan eens bij de drumschool langs. Dan duiken we er samen dieper in. Schrijf je nu in voor een gratis drumles!

Son
De Son, musica popular in Cuba, is in de tweede helft van de 19e eeuw ontstaan door Spaanse en Afrikaanse invloeden: De Spanjaarden brachten de Europese melodische en harmonische muziektraditie en de gitaar naar Cuba, de Afrikaanse slaven zang, dans, ritme en percussie-instrumenten.

De Son kwam aan het begin van de twintigste eeuw aan in de Cubaanse hoofdstad Havana waar de muziek en de bijbehorende dans al snel zeer populair werden onder het gewone volk.
De traditionele Son ensembles bestonden vaak uit gitaar, claves, bongos, marimbula (houten doos met metalen plaatjes, waar je melodieën op kon spelen) of botija (Caribische ovale vaas) en de tres cubano. De tres cubano is een gitaar met zes (drie dubbelkorige) snaren. Ze speelt een belangrijke rol in de Son.

In de video bovenaan legt Pancho Amat, een bekende tres-speler, uit wat de rol van de tres cubano in de Son is. Luister naar hoe hij het ritme en de melodie van de tumbao speelt.

Een drummer speelt in son vaak cascara patronen. Als hij zonder percussionisten speelt kan hij met zijn ene hand cascara spelen en zijn andere hand de percussie-partij, bijvoorbeeld een basic congapatroon. Als hij met percussionisten (conga- en bongospelers) speelt, kan hij de rol van de timbalespeler op zich nemen.

Transcriptie Cascara met timbale patroon 

Transcriptie Cascara met son clave

Mozambique
Mozambique en Songo zijn Cubaanse grooves die zeer populair zijn bij drummers. In de video onderaan speelt Dave Weckl naast een Songo ook een Mozambique, ook wel New York Mozambique genoemd. op de andere video speelt Jeroen Zange, slagwerkdocent bij Drumschool Cleuver een 'Steve Gadd' Mozambique.

Transcriptie New York Mozambique

 

Wil jij verschillende muziekstijlen in de drumles leren?

Bij Drumschool Cleuver kan je over allerlei verschillende muziekstijlen les krijgen. We kunnen je heel veel vertellen over grooves, fills, techniek en coördinatie die jij nodig hebt om een bepaalde stijl te kunnen spelen. Ook schrijven we hier regelmatig cursussen over in de Slagwerkkrant (SWK).
In onderstaande blokken hebben we alle informatie overzichtelijk voor je geordend. We voegen regelmatig nieuwe informatie toe, dus houd de site in de gaten. Je kan ons ook volgen via Facebook.
Drumles volgen bij Drumschool Cleuver? Bel of mail ons dan voor een afspraak of een GRATIS DRUMLES.

Drum 'n' Bass Swing Mento, Calypso & Reggae Afrikaans Funk R & B Rock 'n' Roll Cursus Cross Stickings Fills voor Kids Oneven maatsoorten Cross Stickings

'Steve Gadd' Mozambique slow and fast

Jeroen Zange speelt'Steve Gadd Mozambique'.

Solo based on Steve Gadd Mozambique

Jeroen Zange speelt solo op basis van de 'Steve Gadd Mozambique'.

Dave Weckl - Manteca

GRP All Star Big Band plays Dizzy Gillespie's classic 'Manteca'

Deel deze pagina

Gratis een proefles van een half uur volgen?

Je gegevens
  • Je moet een geldig mailadres invoeren
  • Graag uw telefoonnummer invoeren
  • Zonder toestemming kunnen wij geen contact met u opnemen