Swing

Wil je Swing leren spelen? Speel je deze stijl al jaren en ben je op zoek naar nieuwe inspiratie? Op deze pagina vind je nuttige informatie en leuke anekdotes over deze stijl. Wil je meer weten? Kom dan eens bij de drumschool langs. Dan duiken we er samen dieper in. Schrijf je nu in voor een gratis drumles!

“ Swing is a matter of some good things put together
that you can really pat your foot by. ”
- Count Basie
(World famous bandleader and
piano player of the Count Basie Orchestra)

Swing Era

The Swing Era, de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw, was de periode waarin Big Bands hun hoogtijdagen vierden. Hun succes dankten zij vooral aan de populariteit van de dans onder de bevolking.
Swing was in essentie zwarte Amerikaanse muziek: Duke Ellington, Jimmie Lunceford, Count Basie, Earl Hines en Cab Calloway waren de grote bandleiders. De witte Big Bands waren echter commercieel gezien het meest succesvol. De blanke klarinettist en bandleider Benny Goodman werd tot "King of Swing" gekroond.

Het was Louis Armstrong, de zwarte trompettist, die een sensatie was in Fletcher Hendersons Big band en aan de wieg stond van wat Swing is: "that solid, yet springing 4/4 propulsion." (Uit: Ira Gitler. Swing to Bop. An oral history of the transition in Jazz in het 1940's)

“ Swing can be thought about tempo-wise.
So far as I'm concerned,
the best for swinging would be medium tempo. ”
- Fredie Green
(Famous guitar player and
timekeeper in the Count Basie Orchestra)

Skills

Om in een Big Band te kunnen spelen moet je een aantal skills hebben.
Je moet:

The Queen Bee en Harold Jones

“The Queen Bee” (CD: "Basie, Straight Ahead", 1968) is een perfect stuk om Big Band muziek te leren spelen. Waarom?
Ten eerste, omdat het de Count Basie Orchestra is! The Count Basie Orchestra is één van hardst swingende Big Bands ooit!
Ten tweede, omdat Sammy Nestico het arrangement heeft geschreven! En hij weet hoe je een spicy arrangement moet schrijven!
Last but not least, omdat Harold Jones de drumpartij speelt!

Harold Jones zat van 1965 tot en met 1972 op de drumzetel van de Count Basie Big Band. Hij is een waanzinnige timekeeper en laat de band ‘koken’ met zijn onweerstaanbare groove en zijn waanzinnige drumsound. Zijn spel is heel dynamisch en hij speelt rake fills om accenten aan te kondigen, zonder complex en virtuoos te worden.

Prettige bijkomstigheid is dat het tempo medium swing is! Je begint met brushes, dus dat vocabulaire neem je ook mee en bij het gedeelte waar je van brushes naar drumstokken gaat leer je een fantastische openingsfill te spelen waarbij de band de lucht in gaat.
Kortom: Harold Jones zet de perfecte Big Band partij voor je neer. Luister en leer van deze meester Big Band-drummer!

Transcriptie The Queen Bee

 

Wil jij verschillende muziekstijlen in de drumles leren?

Bij Drumschool Cleuver kan je over allerlei verschillende muziekstijlen les krijgen. We kunnen je heel veel vertellen over grooves, fills, techniek en coördinatie die jij nodig hebt om een bepaalde stijl te kunnen spelen. Ook schrijven we hier regelmatig cursussen over in de Slagwerkkrant (SWK).
In onderstaande blokken hebben we alle informatie overzichtelijk voor je geordend. We voegen regelmatig nieuwe informatie toe, dus houd de site in de gaten. Je kan ons ook volgen via Facebook.
Drumles volgen bij Drumschool Cleuver? Bel of mail ons dan voor een afspraak of een GRATIS DRUMLES.

Drum 'n' Bass Mento, Calypso & Reggae Afro-Cubaans Afrikaans Funk R & B Rock 'n' Roll Cursus Cross Stickings Fills voor Kids Oneven maatsoorten Cross Stickings

Deel deze pagina

Gratis een proefles van een half uur volgen?

Je gegevens
  • Je moet een geldig mailadres invoeren
  • Graag uw telefoonnummer invoeren
  • Zonder toestemming kunnen wij geen contact met u opnemen