Oneven maatsoorten

Wil je in oneven maatsoorten leren spelen? Speel je al jaren muziek in oneven maatsoorten en ben je op zoek naar nieuwe inspiratie? Op deze pagina vind je nuttige informatie en leuke anekdotes over deze maatsoort. Wil je meer weten? Kom dan eens bij de drumschool langs. Dan duiken we er samen dieper in. Schrijf je nu in voor een gratis drumles!

Oneven maatsoorten in pop

De 4/4 maat is de meest gebruikte maatsoort in muziek. Een verklaring hiervoor kan zijn dat het ons als mensen aan onze hartslag en onze voorkeur voor symmetrie refereert.

Toch komen oneven maatsoorten ook in mainstream popmuziek voor. Een heel stuk kan in een oneven maatsoort staan of  er zijn gedeelten die in een oneven maatsoort staat. Het kan zijn dat het je niet opvalt dat een stuk of een gedeelte van een stuk in een oneven maatsoort staat. Dat komt  vaak omdat de frasering, de muzikale zin, bijvoorbeeld de zanglijn heel vanzelfsprekend is.  Aretha Franklin zong bijvoorbeeld  in “I say a little prayer for you” in het B gedeelte (“Forever and ever…”) over 11 tellen en The Beatles deden hetzelfde in “Here comes the sun” (“Sun, sun, sun, here we come”).  

In de progressieve rock muziek daarentegen worden oneven maatsoorten juist veel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de Britse band Porcupine Tree. Op Pink Floyd’s meesterwerk  “Dark Side of the Moon” uit 1973 staat het nummer “Money”, een stuk in zeven. Op “Hanging Tree” van de Amerikaanse rockband Queens of the Stone Age speelt Dave Grohl in een 5/4 maatsoort. Het intro van “White Room” van de Britse rockgroep Cream met de toen nog twintigers Eric Clapton en Ginger Baker is ook 5/4 maatsoort.

Oneven maatsoorten worden vaak op de volgende manier onderverdeeld:
5/4
2 + 3
3 + 2

7/4
2 + 2+ 3
2 + 3 + 2
3 + 2 + 2

Een 11/8 maatsoort kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van een 4/4 en een 3/8.
Hoe weet je welke onderverdeling je moet gebruiken of welke onderverdeling werkt? Door goed te luisteren naar het thema. Hoe loopt de frasering? Luister welke noten belangrijk zijn. Die noten vormen de ankerpunten en aan de hand daarvan kan je bepalen of  bijvoorbeeld een 5/4 in 3 + 2 of 2 + 3 is.

Hieronder volgen een paar transcripties. Probeer eerst de frasering te herkennen door te letten op de belangrijke noten!

Queens of the Stone Age
Hanging Tree van de CD ‘Songs for the Death’
Maatsoort: 5/4
Drummer: Dave Grohl
Dave Grohl verdeelt zijn groove in 3 + 2.

Sting
Love is stronger than justice”  van de CD ‘Ten summoners tales’
Maatsoort: 7/4
Sting maakt op deze CD bij meerdere nummers gebruik van oneven maatsoorten.
Meesterdrummer Vinnie Colaiuta heeft de drumpartijen voor zijn rekening genomen. Hij laat oneven maatsoorten heel natuurlijk klinken door telkens een tel weg te laten. Daardoor krijg je een frasering in 4 + 3.

Seal
Dreaming in metaphors” van de CD ‘Seal’ (1994).
Maatsoort: 7/4
De percussiepartij is in de hihat verwerkt: De triangle speelt een ostinato (vast herhalend patroon).

 

Wil jij verschillende muziekstijlen in de drumles leren?

Bij Drumschool Cleuver kan je over allerlei verschillende muziekstijlen les krijgen. We kunnen je heel veel vertellen over grooves, fills, techniek en coördinatie die jij nodig hebt om een bepaalde stijl te kunnen spelen. Ook schrijven we hier regelmatig cursussen over in de Slagwerkkrant (SWK).
In onderstaande blokken hebben we alle informatie overzichtelijk voor je geordend. We voegen regelmatig nieuwe informatie toe, dus houd de site in de gaten. Je kan ons ook volgen via Facebook.
Drumles volgen bij Drumschool Cleuver? Bel of mail ons dan voor een afspraak of een GRATIS DRUMLES.

Drum 'n' Bass Swing Mento, Calypso & Reggae Afro-Cubaans Afrikaans Funk R & B Rock 'n' Roll Cursus Cross Stickings Fills voor Kids Cross Stickings

Queens of the Stone Age

Hanging Tree van de CD ‘Songs for the Death’
Maatsoort: 5/4
Drummer: Dave Grohl

Sting

Love is stronger than justice”  van de CD ‘Ten summoners tales’
Maatsoort: 7/4

Seal

Dreaming in metaphors” van de CD ‘Seal’ (1994).
Maatsoort: 7/4

Deel deze pagina

Gratis een proefles van een half uur volgen?

Je gegevens
  • Je moet een geldig mailadres invoeren
  • Graag uw telefoonnummer invoeren
  • Zonder toestemming kunnen wij geen contact met u opnemen